2015高考听力真题(北京卷)

播放音频

第一部分:听力理解(共三节:30 分)

第一节(共5 小题;每小题1.5 分,共7.5 分)

听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话你将听一遍。

例:What is the man going to read?
A.A  newspaper
B.A  magazine
C.A  book

答案是A

1. What kind of music does the woman like?
A. Classical music   
B. Rock music    
C. Country music

2. Which sweater will the man take?
A. The red one       
B. The blue one  
C. The yellow one

3.How will the man pay?
A. In cash          
B.By credit card   
C.By traveler’s cheque

4.Where are the woman’s keys?

A.In her pocket        
B.On the floor     
C.On the table

5.What will the man probably do tonight?
A.Read Chapter 4
B.Study in the library
C.Watch the football match

第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。

听第6段材料,回答第6至7题。

6.What is the relationship between the two speakers?
A. Travel agent and customer
B. Husband and wife
C. Boss and secretary

7.When will the meetings end?
A. At3:00pm.            
B. At 5:00pm.          
C. At 6:30pm.

听第7段材料,回答第8至9题。

8.Where is the foreign language section?
A. In Row 3.              
B. In Row 5.          
C. In Row 7

9.What does the man decide to borrow?
A.Novels.                  
B.Biographies.       
C.Magazines

听第8段材料,回答第10至12题。

10.Why dose the man make the call?
A.To ask for information
B.To make an appointment
C.To send out an invitation

11.What sport is the man interested in?
A.Football
B.Basketball
C.Swimming

12.On what days is the sports center closed?
A.Mondays          
B.Fridays             
C.Sundays

听第9段材料,回答第13至15题。

13.What is the speaker mainly talking about?
A.Rules of the school
B.Course requirements
C.Notices of the new term.

14.Which club will meet on Wednesdays?
A.Baseball
B.Dance
C.Chess

15.When will the parents’ evening for Year 8 be held?
A.In September
B.In October
C.In November

第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

听下面一段对话,完成第16至第20五道小题,每小题仅填写一个词。听对话前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段对话你将听两遍。

%title插图%num

听力原文:

第一节:

Text1

W: What kind of music do you like?

M: I enjoy nearly all kinds of music, especially country music and classical music. What about you?

W: I like Rock music.

Text2

W: May I help you?

M: Yes, please. Does this sweater come in yellow?

W: No, we don’t have it in yellow, only in red and blue.

M: OK, I’ll take the red one.

Text3

W: Do you want to pay by credit card, sir?

M: Oh…, can I use my travelers check, please?

W: Sorry, sir. We don’t take travelers checks.

M: Then I’ll have to pay cash.

Text4

M: Are you ready to go now?

W: Wait a minute, I need to find my keys.

M: Aren’t they in your pocket?

W: No. Let me see…, I remember putting them on the table this morning.

M: Oh, there they are. They dropped off onto the floor.

Text5

M: Hi, what’s the homework for the literature class? I missed it today.

W: We are supposed to read chapter four.

M: Great! I’ve read it when I was studying in the library last night.

W: Wow, lucky you! You can watch the football match tonight.

M: That is right!

Text6

M: What is my schedule for tomorrow, Lisa?

W: Well, your flight leaves from Heathrow at 7:10 am from Terminal 2, and arrives in Frankford at 8:40 am.

M: And then?

W: Then you can take the shuttle bus into town.

M: Oh, yes, of course. And the meetings, when do they begin?

W: The meetings will start at 10:00 am, and end at 3:00 pm, with a short lunch break. After the meetings, you will have some time for afternoon tea. Your flight back will leave at 5:00 pm, it gets back here at 6:30 pm.

M: That is fine. Then I’ll be able to have dinner with my wife.

Text7

W: May I help you?

M: Yes, please. I’m a new student, and I want to borrow some books.

W: Sure. What books do you want?

M: Are there any biographies of George Washington?

W: Let me check it for you on the computer? Oh, there are five of them.

M: Can you tell me where they are?

W: Of course. They are in the biography section, in row 3.

M: Oh, thank you. Are there any French novels?

W: Yes, I think so. They are over there in row 7. That is where our foreign language section is.

M: And the magazines?

W: They are in row 5.

M: OK, thank you. By the way, how many books can I borrow at a time?

W: Two at most and you can keep them for three weeks.

M: Thank you. I’ll borrow two biographies today.

W: OK, go in and get them. Bye for now.

M: Bye.

Text8

W: Hello, Sunny Sports Center. How can I help you?

M: Hello. I’d like some information about your sports center.

W: Well, we’ve got a very good gym with all the latest equipment, a swimming pool, a football ground, three basketball courts, and so on.

M: Sounds great.

W: Then what sports are you interested in?

M: Well, I like basketball very much.

W: And how often will you use the center?

M: I suppose about two or three times a week.

W: OK. Look, I can send you the information about the center.

M: Great! One more thing, can you tell me your opening hours?

W: No problem. Tuesday to Friday, 7:30 am to 10 o’clock at night. Weekends, from 9 am to 9 pm. But we do not open on Mondays.

M: I got it. Thank you, bye!

W: You are welcome!

Text9

Good morning, everyone! And a very warm welcome back! I hope you’ve enjoyed your holidays! For those of you who I knew, my name is Mary Smith, and I’m the headmistress of this school. I’d like to start our new term with a few notices. First, I’d like to introduce two new teachers, Ms Woods, our new music teacher, and Mr. Williams, our new French teacher. Let’s give them a warm welcome. Now, I’ll talk about some of the activities for this term. After school clubs, we’ll start in week2. But the baseball club, we’ll start in week4. And, there are several new clubs, too. The dance club will meet on Mondays, and the chess club, on Wednesdays. Finally, I’d like to remind you that there will be several parent’s evenings during this term. Year 7, we will have one in September, Year 8, in October, and Year 9, in November. That’s all I want to say. Thank you for your attention, and enjoy your new term.

Text10

W: Can I help you?

M: Yes, please. I want to fix my cell phone.

W: What’s wrong?

M: The screen went black last night.

W: Went black?

M: Yes.

W: Did you have an accident? Like dropping it on the ground, or into water?

M: No.

W: Well, then the repairman will help to open it up and check the inside.

M: How much will it cost?

W: It depends. Have you got the receipt?

M: Yes. Here you are.

W: OK. You bought it from us on May 1st, only three weeks ago. Then it will be free to inspect it. But if the damage is caused by the user, you will have to pay for the repair.

M: I see. When can I take it back?

W: I’m not sure. We will give you a call as soon as it’s fixed. Your name, please?

M: Thomas Tarshis, that is T-A-R-S-H-I-S.

W: Your phone number?

M: 627935.

W: 627935. OK, that it. Anything else?

M: No, thank you. Bye.

W: Bye.

参考答案

第一节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

1.B 2.A 3.A 4.B 5.C

第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

6.C 7.A 8.C 9.B 10.A

11.B 12.A 13.C 14.C 15.B

第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

16. Tarshis/TARSHIS
17.627935
18.May
19.black
20. Open/open