2015高考听力真题(湖北卷)

播放音频

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1. What does Tom plan to do next week?
A. To make a robot.
B. To enter a competition.   
C. To surprise the woman.

2. What is the woman?
A. A waitress.   
B. A tour guide.    
C. A saleswoman.

3. What is the woman’s problem?
A. She forgot her seat number.  
B. She got on the wrong train.   
C. She lost her train ticket.

4. Why has the man stopped exercising?
A. He is busy moving house.      
B. He lives far away from the gym.
C. He dislikes going to the gym alone.

5. How is Janet probably feeling now?
A. Disappointed.    
B. Confused.    
C. Stressed.

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6、7题。

6. How long is the woman going to stay at the hotel?
A. Two nights.      
B. Three nights.    
C. Four nights.

7. Why are the prices for the two rooms different?
A. The rooms are different in size.    
B. The rooms have different views.
C. The rooms are of different shapes.

听第7段材料,回答第8、9题。

8. How did the man come to the place?
A. By car.      
B. On foot.      
C. By train.

9. Why is the man here?
A. To have an interview.    
B. To discuss traffic problems.    
C. To share his work experience.

听第8段材料,回答第10至12题。

10. Where are the speakers?
A. In a bank.     
B. On a lake.    
C. At a hotel.

11. Why does David’s father want to spend Christmas in the countryside?
A. He can enjoy the lake view.    
B. He can be freed from housework.
C. He can have some peace and quiet.

12. Why is David unhappy?
A. He can’t attend the party.    
B. He isn’t allowed to skate.  
C. He has to cook for his parents.

听第9段材料,回答第13至16题。

13. How does Steven describe his music?
A. It’s hard rock.    
B. It’s folk music.    
C. It’s modern pop.

14. Why does Steven love Australian audiences?
A. They never throw things at him.  
B. They buy more of his records.
C. They are more friendly.

15. What’s Steven’s attitude towards people downloading his music?
A. He doesn’t mind.     
B. He feels upset.      
C. He is puzzled.

16. What advice does Steven give to songwriters?
A. Listen to more music.      
B. Stick to their own style.    
C. Make use of the Internet.

听第10段材料,回答第17至20题。

17. Which can best describe a tension headache?
A. It occurs repeatedly.    
B. It lasts over a month.      
C. It causes severe pain.

18. Which is a symptom of tension headaches?
A. Loss of consciousness.  
B. Increased blood pressure.   
C. A pain at the back of the head.

19. What is the cause of rebound headaches?
A. Stressful events.   
B. Tension in the muscles.  
C. Too much use of pain medicine.

20. Why is a headache diary helpful for the treatment?
A. It helps one find the cause of his headaches.  
B. It reminds one to take medicine on time.
C. It helps remove constant pain.

听力原文

Text 1

W: What a cool robot! Did you make it, Tom?

M: Yes. I’m glad you like it. It’s for the competition next week.

W: I won’t be surprised if you win the first prize.

Text 2

W: Do you like fried chicken? Ours is the best in the country.

M: I’m not sure. I guess I need another minute.

W: OK. Take your time. You’ve got all the local dishes on the menu.

Text 3

M: Excuse me, but I think this seat — 16C — is mine.

W: That’s strange. Mine is 16C, too. Here is my ticket.

M: Sorry, ma’am. Your train is G90. This is G96.

Text 4

W: Hey, Jack. You really need to start to exercise.

M: Yes, I know. I’m putting on weight.

W: Why did you quit gym anyway?

M: Well, my roommate has moved out, and I really hate to go to the gym alone.

Text 5

M: How’s your day going, Janet?

W: Quite busy. I’m preparing a research report. The deadline is tomorrow. But I haven’t finished even half of it.

M: Poor girl!

Text 6

M: Hello, Victoria Hotel. Can I help you?

W: Hello. I’d like to make a reservation for July the 1st through the 4th. I’m…I’m checking out on the morning of the 4th.

M: OK, single room or double room?

W: I’d like a double room. What’s the rate?

M: We have only two double rooms available. One is $180 and the other $200.

W: Why are the prices different?

M: Well, they are both standard double rooms, but the $200 room faces the garden.

W: OK, I see.

Text 7

W: Hi, I’m Jane. Pleased to meet you!

M: Hi, Jane. I’m glad to be here for the interview.

W: Did you have problems finding this place?

M: Not at all. But the traffic was not easy. And it took me hours to find a parking space.

W: Traffic has always been difficult these days.

M: It would have been so much easier if a train or a subway line went through here.

W: Yes, you’re definitely right. Well, why don’t we start by telling me about your previous work experience?

Text 8

W: Look out of the window, David. There is ice on the lake. Actually, there is ice all over the lake.

M: Yeah.

W: And there are many people skating over there. Do you want to join them?

M: I’m not in the mood. When are we going back to the city?

W: Not until January the 3rd. It’s your dad’s idea to spend Christmas at this country hotel.

M: I want to stay in New York. Barbara has asked me to a party on New Year’s Eve.

W: Your dad works very hard at the bank. He needs a quiet Christmas. It will be nice for me, too. I won’t have to cook.

M: Oh, this is going to be the most boring Christmas that I’ve ever had!

W: Take it easy, boy!

Text 9

W: Good evening, Steven. Thank you for being with us.

M: Thank you for having me.

W: So Steven, as a guitar player, how would you describe your music? Is it a kind of folk rock, or a mixture of pop and rock?

M: Well, I just want it to be real rock, hard and solid.

W: Has it changed since your first record?

M: No. I’m happy with what I can do.

W: Where are your favorite places to play?

M: Oh, I love Australia. People here are all smiles.

W: So no one throws things onto the stage in Australia?

M: People throw things everywhere. You can’t stop that.

W: What do you think of the people who download your music from the Internet?

M: Well, the truth is people who download your music are people who are interested in your music. And if you’re upset about that, then what’s the point?

W: Thanks, Steven. Before we finish, can you offer any tips on becoming a better songwriter?

M: Stop listening to other people’s songs. Be yourself.

Text 10

Good evening. This is Dr. Kay. In our program today, we’ll talk about tension headaches. Most headaches are tension headaches. These headaches tend to happen again and again, especially if you’re under stress. They’re not usually a sign of something serious, but they can last from 30 minutes to 7 days. Things such as stress, hunger, and even a change of weather can lead to a tension headache. Symptoms of it include a headache that is constant but not severe, and a pain at the back of your head and the neck. If you have a tension headache, you may also feel the pressure on both sides of your head. Most people treat their tension headaches with pain medicine. But be cautious. If you take the medicine more than three times a week, you may get a rebound headache, which is far more severe than tension headaches. Rebound headaches start whenever you stop taking the medicine. Home treatment may help you avoid tension headaches. Try to reduce stress. More importantly, try using a headache diary. Each time you get a headache, write down the date, the time, and what you were doing and feeling before your headache started. This may help you and your doctor find out the cause and then plan your treatment. That’s all for today’s program. Thank you.

答案 

1. B   2. A    3. B    4. C    5. C    

6. B    7. B    8. A    9. A   10. C 

11. C  12. A   13. A   14. C   15. A   

16. B   17. A   18. C   19. C   20. A

Welcome to menglish.cn