2016高考听力真题(北京卷)

播放音频

第一节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将听一遍。

例:What is the man going to read?
A. A newspaper.
B. A magazine.
C. A book.

答案是A。

1. What does the man want to borrow?
A. A pencil.
B. An eraser.
C. A pen.

2. What is the woman doing now?
A. Eating.
B. Going home.
C. Having group study.

3. What does the man have for earthquake preparation?
A. A candle.
B. A radio.
C. A flashlight.

4. Where does the conversation most probably take place?
A. In a bank.
B. In a hotel.
C. In a store.

5. Where will the man go for his holiday?
A. Brazil.
B. Denmark.
C. Greece.

第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。

听第6段材料,回答第6至7题。

6. When does the supermarket close on Sundays?
A. At 5:00 p.m.
B. At 7:00 p.m.
C. At 8:00 p.m.

7. What have the two speakers decided to do now?
A. Go shopping.
B. Take a walk.
C. Have dinner.

听第7段材料,回答第8至9题。

8. Why does the man make the call?
A. To make a booking.
B. To make a suggestion.
C. To make an appointment.

9. When will the man return from London?
A. On March 10.
B. On March 12.
C. On March 22.

听第8段材料,回答第10至12题。

10. What is the possible relationship between the two speakers?
A. Headmaster and teacher.
B. Manager and customer.
C. Boss and clerk.

11. On which of the following days will the woman work?
A. Wednesday.
B. Saturday.
C. Sunday.

12. How often will the woman have on-the-job training?
A. Once a week.
B. Once a month.
C. Once a year.

听第9段材料,回答第13至15题。

13. What is the speaker mainly talking about?
A. Course materials.
B. After-school activities.
C. Changes in the timetable.

14. What will the first class be today?
A. English.
B. History.
C. Art.

15. Which group will meet on Friday?
A. The debating group.
B. The handball group.
C. The music group.

第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

听下面一段对话,完成第16至第20五道小题,每小题仅填写一个词。听对话前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段对话你将听两遍。

(略)

2016年高考真题听力原文(北京卷)

听力材料第一节

1. 

M: Oh, I forgot to bring a pencil again. Do you have an extra one? 

W: Sorry, I don’t. I have a couple of pens though. Will that work? 

M: Probably not. I need to be able to erase my work. Thanks anyway.  

W: Ask Steve. He might have a pencil. 

2. 

M: Where are you heading in such a hurry?   

W: I’m heading home. 

M: Are we still going to have group study tonight?   

W: Yeah. I’m just going home to have something to eat. Then, I’ll be back. 

M: OK. See you then.  

3. 

W: Jim, did you feel the earthquake last night?   

M: Oh, yeah. Of course.   

W: Are you prepared for a bigger one?  

M:  No, not really.   

W: Well, you should have something ready, just in case like a portable radio, a flashlight and some kindles and matches.   

M: Oh, I’ll just have a flashlight. 

4. 

W: Good afternoon. Can I help you?   

M: Good afternoon. I’d like to book a room with a double bed.   

W: Wait a minute. Sorry, we have no rooms like that now, but we have a room with a single bed. Is that OK?   

M: I guess I’ll have to take that room.  

5. 

W: Where are you going for your holiday? Will you go to Greece as usual?   

M: My parents want to go somewhere different this time. So they’ve booked a holiday in Brazil. 

W: It sounds nice.   

M: Although I’d like to go to Denmark, I have to go with my parents 

第二节

6. 

W: Jeff, I’m going to the supermarket. Do you want to come with me?   M: I think the supermarket is close now.  

W: Oh, when does it close?   

M: It closes at 5 p.m. on Sundays.  

W: That’s too bad.  

M: Don’t worry. We can go tomorrow morning. It opens at 8: 00 am.  W: All right. What shall we do now?   

M: Let’s take a walk first. My sister will get here at about 7: 00 pm and then we can go out to dinner together.   

W: OK, let’s go.  

7. 

W: Rosette Ticket Office. Can I help you?   

M:  Yes. I’d like to reserve a round trip to London next week.  

W:  When do you plan to leave?  

M: On March the 12th.   

W: Well, there are two flights to London that day. At ten am and nine pm. Which one do you prefer? 

M:  I’d like to leave at 9 pm. It’s more convenient for me.  

W:  That will be a BA flight.  

M: OK.  

W: When would you like to fly back?   

M: On March the 22nd. Er… how much will it be?  

W: 600 dollars.  

M: That sounds good. 

W: Well, I’ll book the seats for you right away. And if you want to make a change, please call me before March the 10th.  

M: OK. 

8. 

M: Hello, Mary. We’ve decided to put you in the dress department.  

W: Oh, that’s great.  

M:   Now, you work five days a week. We are closed on Wednesday and Sunday.  

W:  Do we get overtime for Saturday?  

M:   Well, actually, we offer an extra four dollars an hour.  

W: What are my duties?   

M: Apart from serving the customers, you’ll also do the window dressing.  

W: Great. I’ll enjoy that. Em, what about vacation?   

M:  Well, it’s two weeks in the first two years and rises to four weeks in your third year with us.  

W:  Do I have on the job training?   

M:  We do give you on the job training, once every month during normal hours. So, you’ll be paid for that.  

W:  Will that be on a set date?   

M:  Yes, the first Tuesday of every month.  

W:  Great!  

M:  Anything else?  

W:  No, thank you. 

第三节

9. 

Hello, everyone. I’ve got something to tell you, so please listen carefully. There are some changes in the timetable for today. You start with English as usual, then Business Studies and after the break, History and Art. Because of the changes in the timetable, your Business Studies this morning won’t be in Room 313. Instead, it’ll be in Room 303. Now, the changes in after-school activities this week. The debating group will meet today. There’s handball practice on  

Thursday, that’s tomorrow, for those of you who want to get into the school team. And on Friday, the music group will meet to prepare for the school performance. Finally, let’s see, who is on duty today. George, it’s your turn, right? 

10. 

W: Front Desk. Good evening. Can I help you?   

M: Hello. This is Mr. Hogarth, in Room 1211. Would you arrange a taxi for me for tomorrow afternoon? 

W: No problem. Where do you want the taxi to take you?  

M: Well, I have a business meeting at 2: 00 at the MQ Tower.   

W: It’s only a 20-minute drive and the traffic will be good at that time.  

M: Then 1: 30 will be fine. No, make it 1: 20, to be on the safe side.  

W: OK. Would you like to order a taxi for your return?   

M: Good idea! Could you make sure the taxi will be waiting for me outside at 8: 00 pm.  

W: Don’t worry. We’ll take care of that. Your telephone number?  

M: 61 293 3120 97  

W: Your name again?   

M: George Hogarth, Room 1211.   

W: The taxi should arrive at the hotel at 1: 20 pm. and should be waiting for you outside the MQ Tower at 8: 00 pm. Am I right.  

M: Yes, thank you.

听力答案:

1. A 2. B    3. C  4. B  5. A  
6. A   7. B  8. A 9. C  10. C 
11. B  12. B 13. C 14. A 15. C 
16. 1211/12-11/Twelve-Eleven/twelve-eleven/Twelve-eleven/TWELVE-ELEVEN 
17. Hogarth/HOGARTH 
18. taxi 
19. Tower/TOWER 
20. outside