语法专项练

前言

这是语法教材《孟话语法——Grammar in Use》的配套练习。

英语语法的学习,正如医书所云:知其要者,一言而终;不知其要,流散无穷。

《孟话语法——Grammar in Use》是孟话英语原创的一部简明语法教材,是经十余届高考的实践与打磨而成。本教材旨在讲清楚各部分语法知识之间的关系,从而形成整体的语法框架和体系,再将语法落实于句子读写,为阅读和写作筑基,满足英语学习与考试的需要。

实践证明,在高考、考研等重要考试备考前系统地学习语法,对于大幅度提高考试成绩是非常必要的。

句子结构

  1. 改错:Because the movie was quite moving, so I saw it last night.
  2. 改错:Though the movie was quite moving, but I didn’t see it.
  3. 判断句子结构:
    • To make this cake, you’ll need 2 eggs, 175 g sugar and 175 g flour.
    • Word came that our team won the game, making us very excited.
    • The days were short, for it was now December.
    • I worked like a slave.
    • Bruno tends to get bored sitting on the beach, watching the waves, getting sand in his swimsuit, and reading detective novels for a week.
    • Time permitting, we will see a movie this evening.
    • Jim passed the driving test, which surprised everybody in the office.
    • He was educated at a local grammar school, after which he went on to Cambridge.
    • As the sun rose, the fog disappeared.
    • He didn’t go there and she didn’t either.
    • If time permits, we will have a picnic.
    • We stayed up late into night, watching the football match on TV.
    • Hurry up, or you will be late for the meeting.
  4. There ______ (be) no witness on the spot, the police were delayed by the absence of information about the crime.
    Because there ______ (be) no witness on the spot, the police were delayed by the absence of information about the crime.
    There ______ (be) no witness on the spot, so the police were delayed by the absence of information about the crime.
  5. Sarah pretended to be cheerful, and ______ (say) nothing about the argument.
    Sarah pretended to be cheerful, ______ (say) nothing about the argument.
  6. I have bought a computer recently, ____ functions well.
    I have bought a computer recently, and ____ functions well.
  7. He wrote many short stories, few of ____ have been translated into other languages.
    He wrote many short stories, but few of ____ have been translated into other languages.
    Though he wrote many short stories, few of ____ have been translated into other languages.
  8. 写作:五位专家受邀做这次演讲比赛的裁判,其中两位来自英国。

答案:

4. being, was, was
5. said, saying
6. which, it
7. which, them, them
8. Five experts have been invited as judges of the speech contest, two of whom are from Britain./…, two of them from Britain.

简单句

分析句子成分:

  1. He saw two thieves rush out of a shop and run towards a waiting car.
  2. Last Tuesday he received a letter from the local police.
  3. He never expected the bicycle to be found.
  4. The shop assistant was her daughter.
  5. Experiments of this kind had been conducted in both the US and Europe well before the Second World War.
  6. I saw Jane and her boyfriend in the park at eight yesterday evening.

名词与冠词

  1. 理解:All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way.
  2. 理解:
    • We are working hard to build a stronger China.
    • Poor as I am, I could afford a beer.
    • He bought a Ford.
  3. 改错:Friend is important to everyone.
  4. 写作:幽默在交流中起着很重要的作用。
  5. 冠词:Carl is studying ____ food science at college and hopes to open up ____ meat processing factory of his own one day.
  6. 冠词:It is reported that _____ recently discovered painting may be _____ Van Goph.
  7. 冠词:Sam has been appointed ____ manager of the engineering department to take ____ place of George.

答案:

3. 改为Friends are…
4. Humor plays an important role in communication.
5. /, a
6. the, a
7. /, the

代词

  1. 理解:The teaching quality of some small schools is even better than that of big schools.
  2. 理解:Either must die at the hand of the other.
  3. 写作:人们对私家车问题有各自的看法,我的看法是应该现限制私家车的数量。
  4. 写作:最让我感兴趣的是文学书,尤其是那些著名作家写的书。
  5. 写作:这本书有质量问题,请换一本好吗?
  6. 写作:每个学期我们有两次重要的考试,一次是期中考试,另一次是期末考试。
  7. 代词:One of the most important questions they had to consider was _____ of public health.
  8. 代词:That wasn’t his fault, it was _____, so I must be responsible for that.
  9. 代词:His opinion is different from _______ of his friend.
  10. 代词:Their opinions are different from _______ of their friends.
  11. 代词:My brother would like to buy a good watch but _____ was available from that shop.
  12. 代词:If you’re buying today’s paper from the stand, could you get ____ for me?
  13. 代词:Studying Wendy’s menu, I found that many of the items are similar to ____ of McDonald’s.
  14. 代词:Sophia waited for a reply, but _____ came.

答案:

3. People have their own opinion on private cars. Mine is that we should set a limit to its number.
4. What interests me most is literature books, especially those by famous writers.
5. There is a quality problem with this book. Could you change it for another?
6. We have two important exams every term. One is the mid-term exam and the other is the final exam.
7. that
8. mine
9. that
10. those
11. none
12. one
13. those
14. none

形容词与副词

  1. 写作:人们更喜欢环保汽车。
  2. Your are ____ (possible) right.
  3. They lived ____ (happy) ever after.
  4. 写出副词:possible; gentle; simple; able
  5. 写出副词:happy; lucky; healthy; shy
  6. 写出副词:polite; wide; whole; true
  7. 写出词义:hard-hardly; like-likely; love-lovely; live-lively; most-mostly;
  8. 写出词义:friendly; ugly; silly; lovely; orderly; timely
  9. 写出词义:daily; weekly; monthly; quarterly; yearly
  10. 理解:He is a most important person.

答案:

  1. People prefer environmetally friendly cars.
  2. possibly
  3. happily
  4. possibly, gently, simply, ably
  5. happily, luckily, healthily, shyly
  6. politely, widely, wholly, truly

介词

  1. The opinion of the experts ______ (have/has) been put forward at the meeting.
  2. The construction of the two railways ___ (have/has) been completed.
  3. 写作:全球变暖效应的例子之一是海洋中的冰的消失。
  4. 写作:这次比赛定于6月15日下午2点到3点在501教室举行。
  5. 理解:It is foolish of you to ignore his advice.
  6. 理解:It is easy for you to understand his advice.
  7. 理解:China has an advantage over Japan in natural resources.
  8. 理解:Against the white wall, the painting looks amazing.
  9. 理解:The result is beyond your wildest imagination.
  10. 理解:She married a man beneath her.
  11. 理解:In me, the tiger sniffs the rose.
  12. 理解:He looked about, but saw nothing.
  13. 理解:He left for Beijing.
  14. 理解:He has difficulty in driving.
  15. 理解:My daughter, Jane, never dreamed of receiving a letter from a girl of her own age in Holland. Last year, we were traveling across the Channel and Jane put a piece of paper with her name and address on it into a bottle. (新概念II第22课)
  16. 理解:Pulling 700 millions of people out of poverty in just a few decades without relying on the slave trade, opium trade, colonization, and imperial war, the Chinese industrialization improved the lives of more people in absolute number and percentage than all previous industrialization of Britain, America, German, Japan, and the Soviet Union, etc.(转载自Quora)

答案:

  1. has
  2. has
  3. One of the examples of the effect of the global warming is the disappearance of the ice on the sea.
  4. The contest will be held in Room 501 from 2 pm to 3 pm on June 15th.

动词

  1. 理解:Thinking in that way does you no good.
  2. 理解:She survived her husband.
  3. 理解:The huge computer worried its designers.
  4. 理解:His help saved me a visit to the bank.
  5. 理解:They promised him a private visit to the EU, but they ate their words later.
  6. 改错:You should explain him the method first.
  7. 理解:David pointed his gun at Mary.
  8. 理解:You should focus yourself on your own business.

答案:

6. explain后加to

谓语动词/时态

  1. Generally, I ____ (do) housework, but yesterday I ____ (be) too busy.
  2. It took me a long time before I was able to fully appreciate what they ____ (do) for me.
  3. -Did you tidy your room? 
    -No, I was going to tidy my room but I ______ (have) visitors.
  4. -Did you see a man in black pass by just now? 
    -No, sir. I ________ (read) a newspaper.
  5. Experiments of this kind _____ (conduct) in both the US and Europe well before the Second World War.
  6. Experiments of this kind _____ (conduct) in both the US and Europe during the Second World War.
  7. In the last few years thousands of films ______ (produce) all over the world.
  8. When I got on the bus, I _____ (realize) I had left my wallet at home.
  9. She was surprised to find the fridge empty; the children _____ (eat) everything!
  10. Last month the Japanese government expressed their thanks for the aid they _____ (receive) from China.
  11. We _______ (discuss) the problem at this time tomorrow.
  12. –Tommy is planning to buy a car. 
    –I know. By next month, he _____ (save) enough for a used one.
  13. On her next birthday, Ann ______ (marry) for twenty years.
  14. The unemployment rate in this district _______ (fall) from 6% to 5% in the past two years.
  15. -I’ve got a headache. 
    -No wonder. You ____ (work) in front of that computer too long.
  16. -Have you handed in your schoolwork yet? 
    -Yes, I have. I guess it ______ (grade) now.

答案:

  1. do, was
  2. had done
  3. had
  4. was reading
  5. had been conducted
  6. were conducted
  7. have been produced
  8. realized
  9. had eaten
  10. had received
  11. will be discusing
  12. will have saved
  13. will have been amrried
  14. has fallen
  15. have been working
  16. is being graded

非谓语动词:区别不定式、动名词、分词

  1. Jane got her bad tooth ________ (pull) out at the dentist’s.
  2. _______ (sit) at the table, he said nothing.
  3. _______ (change) greatly, the city is beyond our recognition.
  4. They allowed him _______ (keep) the bird in the cage.
  5. A large vocabulary depends on ______ (read).
  6. The boys _______ (play) outside are my friends.
  7. This is the question _____ (ask) by many students.
  8. It rained heavily in the south, ______ (cause) a lot of damage.
  9. It rained heavily in the south, and ______ (cause) a lot of damage.
  10. It rained heavily in the south, a lot of damage ______ (cause) .
  11. 写作:为了提高学习效率,我们必须有充足的睡眠。
  12. 理解:He was seated on the bench, with his head hanging down and his eyes fixed on the ground.
  13. 写作:袁隆平生于北京,是一位深受我们尊敬的世界闻名的科学家。

答案:

  1. pulled
  2. Sitting
  3. Changed
  4. to keep
  5. reading
  6. playing
  7. asked
  8. causing
  9. caused
  10. caused
  11. To improve learning efficiency, we must sleep enough.
  12. 他坐在长椅上,头耷拉着,眼睛盯着地面。
  13. Yun Longping, born in Beijing, is a would famous scientist respected by us.
    Born in Beijing and respected by us, Yuan Longping is a wolrd famous scientist.

非谓语动词:不定式详解

  1. 理解:
    1)主语:To say is one thing, but to do is another thing.
    2)宾语:We want to buy a new car.
    3)定语:Do you have anything to say?
    4)状语:He tried his best to achieve his goal.
    5)补语:He got children to stay at home on weekends.
    6)表语:My job is to watch the experiment now.
  2. The decision ______ (make) at the meeting tomorrow will influence our future.
  3. The decision ______(make) at the meeting yesterday will influence our future.
  4. Many buildings need repairing, but the one _____ (repair) first should be the library.
  5. When asked why he went there, he said he was sent there ________ (train) for a space flight.
  6. _______ (ensure) the safety of gas, the government has checked the city’s gas supply system thoroughly.
  7. The plan ______ (build) a new school seems workable.
  8. 理解: If a thief sees your light is on, he will be more likely to skip your house and head for another one.
  9. 理解: Many tourists get up early to watch the sunrise.
  10. 理解: Many cultures also do special things to get rid of bad luck at the beginning of the New Year.
  11. 写作: 现在许多人更愿意出去吃饭以节省时间和精力。
  12. 理解: The projects are scheduled to be completed in mid-September.
  13. 写作:我写这封信是为了邀请你做将于下周举行的演讲比赛的裁判。
  14. 理解:To grow mature is to separate more distinctly, to connect more closely. (奥地利散文家Hofmannsthal)

答案:

2. to be made
3. made
4. to be repaired
5. to be trained
6. To ensure
7. to build
11. Nowadays many people prefer to eat outside to save time and energy.
13. I am writing to invite you as judge of the speech contest to be held next weak.
14. 所谓成熟,就是分离得更清晰,但联结得更紧密。

非谓语动词:动名词详解

  • 理解
    1. The press conference being held now has attracted worldwide attention.
    2. Something as simple as drinking some cold water may clear your mind or relieve pressure.
  • 填空
    1. As a result of his bicycle _____(lose), he had to come to school on foot.
      Because his bicycle ____(lose), he had to come to school on foot.
      Because of his bicycle ____(lose), he had to come to school on foot.
    2. -What do you think made Mary so upset?
      -___(lose) her new bicycle.
    3. He cheated in the exam without _____ (punish).
    4. At the beginning of class, the noise of desks ____ (open and close) could be heard outside the classroom.
    5. At the beginning of class, the noise of ____ (open and close) desks could be heard outside the classroom.
    6. As a result of the serious flood, two-thirds of the buildings in the area need ______ (repair).
    7. As a new driver, I have to practise _________ (park) the car in my small garage again and again.
    8. -They are quiet, aren’t they? 
      -Yes. They are accustomed to______ (not talk) at meals.
    9. ______ (convince) of his words makes us depend on him to solve the problem.
      ______ (convince) of his words made us depend on him to solve the problem.
    10. His ______ (be late) made us angry.
    11. You can’t imagine what difficulty we had in ______(walk) home in the snowstorm.
    12. I hear they’ve promoted Tom, but he didn’t mention _____ (promote) when we talked on the phone.
    13. The silence of the library is sometimes broken by a sudden cough or the sound of pages ______ (turn).
    14. The silence of the library is sometimes broken by a sudden cough or the sound of ______ (turn) pages.
  • 写作
    1. 我写这封信是为了因未能去机场为你送行而致歉。
    2. 在考试中查词典是不允许的。
    3. 在宿舍安顿好不久,他就开始想家了。

答案:

填空:

  1. being lost, was lost, being lost
  2. Losing
  3. being punished
  4. being opened and (being) closed
  5. opening and closing
  6. repairing/to be repaired
  7. parking
  8. not talking
  9. Being convinced, Being convinced
  10. being late
  11. walking
  12. being promoted/having been promoted
  13. being turned
  14. turning

写作:

  1. I am writing to apologize to you for not being able to send you off at the airport.
  2. Using a dictionary in exames is not allowed.
  3. He was homesick not long after settling down in the dorm.

非谓语动词:分词详解

理解:

  1. You don’t have to be positive all the time. It’s perfectly okay to feel sad, angry, annoyed, frustrated, scared, or anxious. Having feelings doesn’t make you a ‘negative person’. It makes you human. He was seated on the bench, with his head hanging down and his eyes fixed on the ground.
  2. By cramming(填鸭), a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned.
  3. The Nutty Narrows Bridge was built in 1963 by a local builder, Amos Peters, to give squirrels a way to cross the busy road without getting flattened by passing cars.
  4. Journeys by rail and sea take longer, yes, but the hours devoted to being ‘processed’ at departure and arrival in airports are luckily absent.
  5. I have been consistently opposed to feeding a baby regularly.
  6. Rivera’s strong influences on Kahlo’s style can be seen in her early works, but her later works from the 1940s, known today as her best works, show less influence from her husband.
  7. The wild flowers looked like a soft orange blanket covering the desert.
  8. There are some students playing football on the playground.
  9. The storm died away, having caused great damage to the area.
    The storm swept the area, causing great damage.
  10. Lionel Messi, having set a new record in the past season, is considered the most talented football player in Europe.
  11. The country has already sent up three unmanned spacecrafts, the most recent having been launched at the end of last March.
  12. Having been discussing the issue for two days, the two sides haven’t reached an agreement.
  13. The new method tried in this area caused a sharp rise in production.
  14. The difference in thickness and weight from the earlier version makes iPad2 more comfortable to hold.
  15. The nations continue to work together to establish healthy, stable, reliable and continuous military-to-military ties.
  16. Mr. Smith will suggest a good way to have her written English improved in a short period.
  17. Something as simple as drinking some cold water may relieve pressure.
  18. The group started an illegal survey at 6:15 am, including measuring the temperature and the depth of the water and the landform of the area.
  19. Five people won the “China’s Green Figure” award, a title given to ordinary people for their contributions to environmental protection.

填空:

  1. The wild flowers looked like a soft orange blanket _________ (cover) the desert.
  2. You have no idea how she finished the relay race with her foot ________ (wound) so much.
  3. The new method ____(try) in this area ____(cause) a sharp rise in production.
  4. The new method ____(try) in this area, ____(cause) a sharp rise in production.
  5. With his work ______ (finish), he gladly accepted the invitation.
  6. _____ (bite) twice by our dog, the postman refused to deliver our letters.
  7. The man ____(force) to leave his hometown ______(settle) down in a new city.
  8. The man ____(force) to leave his hometown, ______(settle) down in a new city.
  9. _____ (advertise) in the newspaper for 2 months, the position drew young people’s attention.
  10. ______ (wait) in the queue for half an hour, the old man suddenly realized he had left the cheque in the car.
  11. Henry can’t attend the party ____ (hold) at Tom’s house at present.
  12. Henry didn’t attend the party ____ (hold) at Tom’s house yesterday. 
  13. Henry can’t attend the party ____ (hold) at Tom’s tomorrow.
  14. _____ (see) the front door _____(paint), he came in from the back door.
  15. ______ (question) by the FBI, he had no time to see you.
  16. If ____ (work) hard, you will be successful.
  17. If you ____ (work) hard, you will be successful.
  18. A storm swept the area, _____(cause) great damage.
  19. A storm swept the area, great damage _____(cause).
  20. _____(cause) great damage, the storm died away.
  21. Great damage _____(cause), the storm died away.
  22. We know nothing about the accident _______ (happen) yesterday.

填空答案:

  1. covering
  2. wounded
  3. tried, caused/has caused
  4. was tried/has bene tried, causing
  5. finished
  6. Bitten/Having been bitten
  7. forced, settled/has settled
  8. was forced, setting
  9. Having been advertised
  10. Having been waiting
  11. being held
  12. held
  13. to be held
  14. Seeing, being painted
  15. Being questioned
  16. working
  17. work
  18. causing
  19. caused
  20. Having caused
  21. having been caused
  22. happening

复合句

定语从句

(一)填空

  1. Steam burst from holes ______ were in the ground.
  2. There were some people ______ survived the earthquake.
  3. The weather turned out to be very good, _____ was more than we could expect.
  4. Mandela was the black lawyer ______ whom I went for advice.
  5. This was a time ______ one had got to have a passbook to live in Johannesburg.
  6. Recently I bought an ancient Chinese vase, ______ price was very reasonable.
    Recently I bought an ancient Chinese vase, ______ the price was very reasonable.
  7. On the wall hung a picture, _____ color is blue.
    On the wall hung a picture, _____ the color is blue.
  8. I have bought such a watch ____ was advertised on TV.
  9. He paid the boy $10 for washing ten windows, most of _____ hadn’t been cleaned for at least a year.
  10. The day will come _____ the people all over the world will win liberation.
  11. I have bought the same dress ______ she is wearing.
  12. They have decided to stay at home, ______, I think, is a wise choice.
  13. I, ______ am your good friend, will try my best to help you.
  14. Wilma became the first American woman to win three Olympic gold medals in track, ______ made her mother very happy.
  15. She heard a terrible noise, ______ brought her heart into her mouth.
  16. I shall never forget those years ______ I lived in the country with the farmers.
  17. ______ has already been pointed out, grammar is not a set of dead rules.
  18. There are five judges there, some of ______ are from the USA.
  19. There are five judges there, and some of ______ are from the USA.
  20. Maria has written two novels, both of ______ have been made into television series.
  21. Maria has written two novels, and both of ______ have been made into television series.
  22. This is a picture of Tangshan, ______ was almost destroyed in the 1976 earthquake.
  23. They were the miners ______ the soldiers rescued in the coal mines.
  24. The survivors included some children ______ parents were killed in the earthquake.
  25. ______ you know, this is the day the earthquake happened.
  26. As a child, Jack studied in a village school, _____ he made many good friends.
    As a child, Jack studied in a village school, _____ is named after his grandfather.
  27. The prize will go to the writer ________ shows the most imagination.
    The prize will go to the writer ________ story shows the most imagination.
  28. The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, most of ______ are beyond our control.
    The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, and most of ______ are beyond our control.
    The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, most of ______ beyond our control.
  29. This is an unforgettable moment, ______ will be mentioned now and then. A. which  B. one
  30. Helping others is a habit, _______ you can learn even at an early age. A. which  B. one
  31. You’ll find taxis waiting at the bus station ____ you can hire one to reach your host family.
    You’ll find taxis waiting at the bus station ____ you can hire to reach your host family. 2011
  32. Whatever is left over may be put into the refrigerator, _____ it will keep for two or three weeks.
    Whatever is left over may be put into the refrigerator, _____ will keep it for two or three weeks.
  33. English is a language shared by several diverse cultures, each of ____ uses it somewhat differently. 2011浙江卷
    English is a language shared by several diverse cultures, and each of ____ uses it somewhat differently.
    English is a language shared by several diverse cultures, each of ____ using it somewhat differently.
  34. The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, most of ______ are beyond our control.
    The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, and most of ______ are beyond our control.
    The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, most of ______ beyond our control.
  35. This is an important research ____ he devoted himself.
  36. The files are now in a safe ____ only he has the key.
  37. We wish for a world ____ there were no wars.
  38. I always wanted to do the job ____ I had been trained.
  39. Mandela was the only person ____ he could go for advice.
  40. There is a hole in the wall ____ you can see what is happening outside.

答案:

  1. which/that
  2. who/that
  3. which
  4. to
  5. when
  6. whose, of which
  7. whose, of which
  8. as
  9. which
  10. when
  11. as
  12. which
  13. who
  14. which
  15. which
  16. when/in which
  17. As
  18. whom
  19. them
  20. which
  21. them
  22. which
  23. whom/that
  24. whose
  25. As
  26. where, which
  27. who, whose
  28. which, them, them
  29. which
  30. one
  31. where, which
  32. where, which
  33. which, them, them
  34. which, them, them
  35. to which
  36. to which
  37. in which
  38. for which
  39. to whom
  40. through which

(二)理解

  1. The Chinese government is to be congratulated for the extraordinary measures it has taken to control the outbreak of the virus.
  2. By nine o’clock, all the Olympic torch bearers had reached the top of Mount Qomolangma, above which appeared a rare rainbow soon.
  3. By serving others, a person focuses on others other than himself or herself, which can be very eye-opening and rewarding.
  4. The owner of the cinema needed to make a lot of improvements and employ more people to keep it running, which meant spending tens of thousands of pounds.
  5. We’re just trying to reach a point where both sides will sit down together and talk.
  6. If a shop has chairs where women can park their men, women will spend more time in the shop.
  7. As is often the case, we have worked out the production plan.
  8. Care of the soul is a gradual process in which even the small details of life should be considered.
  9. After the flooding, people were suffering in that area, who urgently needed clean water, medicine and shelter to survive.
  10. The school which was named after his grandfather is 3 km away.
    The places outside the towns where they were sent to live were the poorest parts of South Africa.
  11. Dorothy was always speaking highly of her role in the play, which, of course, made the others unhappy.

状语从句

一、理解

  1. I was reading when he came in.
  2. He put the book where it had been.
  3. I have to say goodbye to you because someone is waiting for me at my home.
  4. He plays piano as well as she does.
  5. Though it is late, we should finish the work first.
  6. He did it as I told him.
  7. He worked hard for many years so that he succeeded at last.
  8. He got up early in order that he might arrive on time.
  9. I will lend you the book if you can return it on time.
  10. He is reading while his sister is watching TV.
  11. We should help him rather than he should help us.
  12. The older I get, the less I listen to what people say and the more I look at what they do.

二、填空

  1. A dozen ideas were considered ______ the chief architect decided on the design of the building.
  2. All people, ______ they are old or young, rich or poor, have been trying their best to help those in need since the disaster.
  3. You’d better not leave the medicine ______ kids can get at it.
  4. We’ll have a picnic in the park this Sunday ______ it rains or it’s very cold.
  5. He found it increasingly difficult to read ______ his eyesight was beginning to fail.
  6. A small car is big enough for a family of three _____ you need more space for baggage.
  7. ______ the Internet is of great help, I don’t think it’s a good idea to spend too much time on it.
  8. I’m sorry you’ve been waiting so long, but it’ll still be some time _____ Brian gets back.
  9. -Do you have a minute? I’ve got something to tell you.
    -I’m afraid not, ____ you make it short.
  10. Please remind me of the meeting again tomorrow ______ I forget.
  11. The flower will grow well if it ______ (water) every day.
    The flower will grow well if ______ (water) every day.
  12. History will not judge a president until/unless everything ______ (be) clear in the future.
  13. You should take a sleeping bag in case you ______ (need) to stay overnight.
  14. I saw her at the place ______ we first met.
    I saw her ______ we first met.
  15. It is such a difficult problem ____ no one can work it out.
    It is such a difficult problem ____ no one can work out.
    It is a difficult problem ____ no one can work out.
  16. _____ the police thought he was the most likely one, _____ they had no exact proof about it, they could not arrest him.

答案:

  1. before
  2. whether
  3. where
  4. unless
  5. as/became
  6. unless
  7. Though/Although
  8. before
  9. unless
  10. in case或if
  11. is watered, watered
  12. is
  13. need
  14. where, when
  15. that, as, which/that
  16. Though/Although, because

名词性从句

填空并判断是什么从句,不要仅凭语感做题。

  1. Many people follow the practice ____ they will travel to various scenic spots to enjoy the scenery in their leisure time.
  2. The book will be given to ______ wins the first prize.
  3. The health official said ______ 12 suspected cases of H1N1 were tested negative and _____ so far, this city has reported no case of the virus.
  4. When he was only thirty years old, he had already experienced ______ most people only experience when they are much older.
  5. It is none of your business _____ other people think about you. Believe yourself.
  6. In reality, girls can be ______ they want to be just like boys, whether it is a pilot, a scientist or general manager.
  7. The minute you choose to do ______ you really want to do, it is a different kind of life.
  8. I want to be liked and loved for _____ I am inside.
  9. The reason for her preference for city life is ______ she can have easy access to places like shops and restaurants.
  10. No one in the office knew _____ she was so angry.
  11. The companies are working together to create ______ they hope will be the best means of transport in the 21st century.
  12. The last time we had great fun was _______ we were visiting the Water Park.
  13. The traditional view is that we sleep ________ our brain is “programmed” to make us do so.
  14. There is much chance _______ Bill will recover from his injury in time for the race.
  15. The shopkeeper did not want to sell for _______ he thought was not enough.
  16. Along with the letter was his promise ______ he would visit me this coming Christmas.
  17. There is a new problem involved in the popularity of private cars ______ road conditions need improving
  18. Information has been put forward _____ more middle school graduates will be admitted into universities.
  19. What the doctors really doubt is _______ my mother will recover from the serious disease soon.
  20. The how-to book can be of help to _______ wants to do the job.
  21. -Is there any possibility _______ you could pick me up at the airport?  
    -No problem.
  22. It is obvious to the students ______ they should get well prepared for their future.
  23. -I wonder ________ you’ll water this kind of flower.
    -Every other day.
  24. News came from the school office ________Wang Lin had been admitted to Beijing University.
  25. He told us _________ to have a picnic was still under discussion.
  26. As a new diplomat, he often thinks of ______ he can react more appropriately on such occasions.
  27. It is not immediately clear _______ the financial crisis will soon be over.
  28. It is immediately clear _______ the financial crisis will soon be over.
  29. The little girl who got lost decided to remain _________she was and wait for her mother.
  30. She is very dear to us. We have been prepared to do ______ it takes to save her life.
  31. Could I speak to _______ is in charge of International Sales please?
  32. The fact has worried many scientists ______ the earth is becoming warmer and warmer these years.
  33. We should consider the students’ request _____ the school library provide more books on popular science.
  34. When asked _____ they needed most, the kids said they wanted to feel important and loved.
  35. ______ was most important to her, she told me, was her family.
  36. ______wants to stay in a hotel has to pay their own way.
  37. People in Chongqing are proud of _______ they have achieved in the past ten years.
  38. It has been proved ___ eating vegetables in childhood helps to protect you against serious illnesses in later life. 
  39. -Could you do me a favor?   -It depends on _____it is.
  40. Engines are to machines _____hearts are to animals.
  41. A warm thought suddenly came to me ____I might use the pocket money to buy some flowers for my mother’s birthday.
  42. There is much chance _____Bill will recover from his injury in time for the race.

答案:

  1. that
  2. whoever
  3. that/省略, that
  4. what
  5. what
  6. what
  7. what
  8. what
  9. that
  10. why
  11. what
  12. then
  13. because
  14. that
  15. what
  16. that
  17. that
  18. that
  19. whether
  20. whoever
  21. that
  22. that
  23. how often
  24. that
  25. whether
  26. how
  27. whether
  28. that
  29. where
  30. what
  31. whoever
  32. that
  33. that
  34. what
  35. What
  36. Whoever
  37. what
  38. that
  39. what
  40. what
  41. that
  42. that

句子综合问题

填空并区别是哪种从句:

  1. I’m sorry you’ve been waiting so long, but it’ll still be some time _______ Brian gets back.  
  2. I always take something to read when I go to the doctor’s _______ I have to wait. 
  3. They will fly to Washington, _______ they plan to stay for two or three days.  
  4. _______ wants to stay in a hotel has to pay their own way.  
  5. The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, most of _______ are beyond our control.
  6. We haven’t settled the question of _______ it is necessary for him to study abroad.
  7. We were swimming in the lake _______ suddenly the storm started.
  8. Do you still remember the chicken farm _______ we visited three months ago?
  9. _______ hungry I am, I never seem to be able to finish off this loaf of bread.
  10. You can only be sure of _______ you have at present; you cannot be sure of something _______ you might get in the future.
  11. Everyone knows that _______ is dangerous to play with fire but _______ is difficult is to prevent children from playing with fire.
  12. I know ______ is important to know my own limitations but _______ is difficult is to help others to know their own limitations.
  13. He began his research in 1964, ____ he has been devoted to the development of China’s agriculture.
    A. since then   B. since when
  14. He began his research in 1964; ____ he has been devoted to the development of China’s agriculture.
    A. since then   B. since when
  15. She wants to tell him what she has learned, none of ____ learned in class.
    She wants to tell him what she has learned, none of ____ is learned in class.
  16. Look over there—there’s a very long, winding path _____ (lead) up to the house.
    Look over there—there’s a very long, winding path which _____ (lead) up to the house.
  17. Five people won the “China’s Green Figure” award, a title ________ (give) to ordinary people for their contributions to environmental protection.
    Five people won the “China’s Green Figure” award, a title which ________ (give) to ordinary people for their contributions to environmental protection.
  18. I have met with some reporters, none of ____ from Xinhua News Agency.
    I have met with some reporters, none of ____ is from Xinhua News Agency.
  19. One of the most important questions that we have to solve is ____ of public health.

答案:

  1. before
  2. in case
  3. where
  4. Whoever
  5. which
  6. why
  7. when
  8. which
  9. however
  10. what
  11. it, what
  12. it, what
  13. since which
  14. since then
  15. it, which
  16. leading, leads
  17. given, is given
  18. them, whom
  19. that

虚拟语气

情态动词

  1. The computer _____ start, no matter how hard she tried.
  2. The door _____ open, no matter how hard she pushed.
  3. It needs ______ (wash).
  4. 理解:The shirt needing washing is mine.
  5. 理解:The activity dared children to turn in their works.
  6. 理解:He stood there, not daring say a word.
  7. Tom _____ (can, take) the money, for only he was here just now.
  8. -It must have been a long trip.
    -Yes, it ______ (take) me a long time to get there.
  9. -It must be a long trip.
    -Yes, it ______ (take) me a long time to get there.
  10. -Hi, Tom. Any idea where Jane is? 
    -She _____ be in the classroom. I saw her there just now.
  11. -I don’t care what people think. 
    -Well, you _______.
  12. _____ he still be alive after all this time?
  13. The traffic is heavy these days. I ________ arrive a bit late, so ______ you save me a place?
  14. He did not regret saying that, but felt that he _______ (should, say) it differently.
  15. But for their help, we _______ (not finish) the program yesterday.
  16. -_________ we go now? 
    -Wait a minute, please.
  17. Gabriella _______ speak French fluently.
  18. We pray for those who died– _______ they rest in peace.
  19. You _____ (should, return) me my bike yesterday afternoon; I needed it so badly.
  20. I have told you the truth. _____ I keep repeating it?
  21. -A man is asking to see you. ______ he come in? 
    -Let him in.
  22. -I haven’t got the reference book yet, but I’ll have a test on the subject next month.
    -Don’t’ worry. You _______ have it by Friday.
  23. -Has Mr. Tom White arrived? 
    -Yes, already. ________ he wait outside or just come in?
  24. -I’ve told Nancy many times about the meeting, but she still forgot it!
    -Actually, anyone _______ be very forgetful at times.
  25. One of the few things you ______ say about English people with certainty is that they talk a lot about the weather.
  26. This printer is of good quality. If it _______ break down within the first year, we would repair it at our expense.
  27. It ______ have been Tom that parked the car here, as he is the only one with a car.
  28. Some people who don’t like to talk much are not necessarily shy; they ______ just be quiet people.
  29. But for the help of my English teacher, I ______ (not win) the first prize in the English Writing Competition.
  30. You_______ (not expect) the world to change overnight.
  31. Those who ______ move from place to place with their animals in the past have all moved into new houses.
  32. The couple regretted not going to the movie the other day as it ______ (can, be) an excellent way to celebrate their wedding anniversary.

答案:

  1. wouldn’t
  2. wouldn’t
  3. washing/to be washed
  4. could have taken
  5. took
  6. will take
  7. must
  8. should
  9. should
  10. may/might, can/could
  11. should have said
  12. would not have finished
  13. Shall
  14. can
  15. May
  16. should have returned
  17. Must
  18. Shall
  19. should
  20. Shall
  21. can
  22. can
  23. should
  24. must
  25. may/might
  26. would not have won
  27. can’t expect
  28. would
  29. could have been

虚拟语气(时态)

(一)填空

  1. I didn’t see your sister at the meeting. If she __________ (come), she would have met my brother.
  2. I ______ (not see) your sister at the meeting. If she had come, she _________ (meet) my brother.
  3. Jane walked away from the discussion. Otherwise, she ________ (say) something we were eager to know.
  4. Jane ________ (walk) away from the discussion. Otherwise, she would have said something we were eager to know.
  5. I would rather you ___(write) the report for me.
  6. Who would you rather ____(write) the report?
  7. I would rather have you ___(write) the report for me.
  8. Who would you rather have ____(write) the report?
  9. He insisted that he ______ (be) innocent and that he should be set free at once.
  10. -Where are the children? The dinner’s going to be completely ruined.
    -I wish they ______ (not be) always late.
  11. Maybe if I _______ (study) science, and not literature then, I would be able to give you more help now.
  12. I ______ (come) sooner but I didn’t know that they were waiting for me.
  13. -Pity you missed the lecture on nuclear pollution.
    -I ______ (attend) it, but I was busy preparing for a job interview.

答案:

  1. had come
  2. didn’t see, would have met
  3. would have said
  4. walked
  5. wrote
  6. wrote
  7. write
  8. write
  9. was
  10. were not
  11. had studied
  12. would have come
  13. would have attened

(二)理解

  1. Considering his ability and experience, he could have done better. 
  2. I don’t think we could have managed it without your help. 
  3. She can’t have left school, for her bike is still here. 
  4. The teacher must have thought Johnson was worth it or she wouldn’t have wasted time on him.
  5. No person shall smoke in this area. 
  6. You don’t have to do anything but stay with them.
  7. Turn off the TV. Now you should be doing your homework.
  8. Shall I spell the word for you? 
  9. If it were not for the fact that he can’t sing, I would invite him to the party. 
  10. Should you be fired, your health care and other benefits will not be immediately cut off. 
  11. I needn’t have carried my umbrella with me yesterday, for the weather turned out to be fine.
  12. The interest shall be divided into five parts, according to the agreement made by both sides.
  13. You can’t imagine that a well-behaved gentleman should have been so rude to a lady. 
  14. How I wish every family had a large house with a beautiful garden! 
  15. What would have happened had Bob walked farther? 
  16. If it had not been for the snow, we could have climbed the mountain yesterday. 
  17. If there were no subjunctive mood, English would be much easier. 

(三)写作

  1. 要是没有老师的指导,我不可能在学习上取得这么大进步。
  2. 考虑到他的能力和经验,他本来能做的更好。
  3. 老师一定曾认为Johnson值得如此,否则她不会在他身上浪费时间。
  4. 要不是因为他不能唱歌这个事实,我就邀请他参加聚会了。
  5. 我多么希望每个家庭都有一所带花园的房子!
  6. 要不是因为下雪我们昨天就爬到山顶了。

答案:

  1. But for/Without my teacher’s help, I would/could not have made such big progress in my studies.
  2. Considering his ability and experience, he could have done it better.
  3. The teacher must have thought Johnson was worth it, otherwise she would not have wasted time on him.
  4. But for the fact that he can not sing, I would have invited to the party.
  5. How I wish that evey family had a house with a garden.
  6. If it had not been for the snow, we would have reached the top of the mountain.
    或: If it had not snowed , we…

特殊句式

一致

(一)理解

  1. Every boy and every girl in the area was invited.
  2. Professor James will give us a lecture on the Western culture, but when and where hasn’t been decided yet.
  3. A survey of the opinions of experts shows that three hours of outdoor exercise a week is good for one’s health.
  4. Most of what has been said about the Smiths is also true of the Johnsons.
  5. A poet and artist is coming to speak to us about Chinese literature and painting afternoon.
  6. The father as well as his three children goes skating on the frozen river every Sunday afternoon in winter.
  7. The company had about 20 notebook computers but only one-third were used regularly. Now we have 60 working all day long.
  8. As you can see, the number of cars on roads keeps rising these days.
  9. With more forests being destroyed, huge quantities of good earth are being washed away each year.
  10. Professor Smith, along with his assistants, is working on the project day and night to meet the deadline.
  11. No one in the department but Tom and I knows that the director is going to resign.
  12. All the employees except the manager are encouraged to work online at home.
  13. He is the only one of the students who has been a winner of scholarship for three years.
  14. Every possible means has been used to prevent the air pollution, but the sky is still not clear.
  15. Not only I but also Jane and Mary are tired of having one examination after another.
  16. Three-fourths of the surface of the earth is sea.
  17. All but one were here just now.

(二)选择

  1. -Did you go to the show last night?   
    -Yeah. Every boy and every girl in the area ______ invited
    A. were  B. have been   
    C. has been      D. was
  2. We live day by day, but in the great things, the time of days and weeks ____ so small that a day is unimportant.
    A. is            B. are         
    C. has been            D. have been
  3. A survey of the opinions of experts ______  that three hours of outdoor exercise a week ______  good for one’s health.
    A. show; are    B. shows; is   
    C. show; is    D. shows; are
  4. Most of what has been said about the Smiths ______also true of the Johnsons.
    A. are  B. is  C. being   D. to be
  5. A poet and artist ___ coming to speak to us about Chinese literature and painting this afternoon.
    A. is        B. are          C. was        D. were
  6. The father as well as/along with/together with his three children ____ skating on the frozen river every Sunday afternoon in winter.
    A. is going B. go
    C. goes D. are going
  7. The father and his three children ____ skating on the frozen river every Sunday afternoon in winter.
    A. is going B. go
    C. goes D. are going
  8. The company had about 20 notebook computers but only one-third _____ used regularly. Now we have 60 working all day long.
    A. is   B. are   C. was   D. were
  9. As you can see, the number of cars on roads _______ rising these days.
    A. was keeping B. keep
    C. keeps D. were keeping
  10. Nowadays, a large number of women, especially those from the countryside, ______ in the clothing industry.
    A. is working B. works
    C. work D. worked
  11. With more forests being destroyed, huge quantities of good earth ___ each year.
    A. is washing away   
    B. is being washed away
    C. are washing away
    D. are being washed away
  12. The country life that he was used to ______ greatly since 1992.
    A. change B. has changed
    C. changing D. have changed
  13. No one in the department but Tom and I ____ that the director is going to resign.
    A. knows  B. know 
    C. have known  D. am to know
  14. He is the only one of the students who _____ a winner of scholarship for three years.
    A. is    B. are    C. have been    D. has been
  15. Every possible means _______ to prevent air pollution, but the sky is still not clear.
    A. is used    B. are used 
    C. has been used    D. have been used
  16. Not only I but also Jane and Mary ______ tired of having one examination after another.
    A. is    B. are  C. am  D. be
  17. Three-fourths of the surface of the earth ____ sea.
    A. is  B. are    C. were  D. has been

答案:

  1. D
  2. A
  3. B
  4. B
  5. A
  6. C
  7. B
  8. D
  9. C
  10. C
  11. D
  12. B
  13. A
  14. D
  15. C
  16. B
  17. A

强调句型

(一)理解

  1. It was in New Zealand that Elizabeth first met Mr. Smith.
  2. It was not until midnight that they reached the camp site.
  3. It wasn’t until we had stayed together for a couple of weeks that I found we had a lot in common.
  4. It is not who is right but what is right that is of importance.
  5. -Where did you get to know her?
    -It was on the farm where we worked.
  6. What is it that you want me to say?
  7. —When was that? —It was in 1998 when he was in middle school.

(二)选择

  1. It was April 29, 2011 ___ Prince William and Kate Middleton walked into the palace hall of the wedding ceremony.
    A. that  B. when  C. since  D. before
  2. It _____ we had stayed together for a couple of weeks ____ I found we had a lot in common.
    A. was until; when  B. was until; that   
    C. wasn’t until; when    D. wasn’t until; that
  3. It is not who is right but what is right ______ is of importance. 
    A. which B. it C. that D. this
  4. It is imagination  ______  makes the world colorful, full of vigor and vitality.
    A. where B. what C. that D. when
  5. -Where did you get to know her?
    -It was on the farm ______  we worked. 
    A. that        B. there  C. which      D. where
  6. I don’t mind her criticizing me, but  _____  is how she does it that I object to.
    A. it    B. that    C. this        D. which
  7. I just wonder ____ that makes him so excited. 
    A. why it does  B. what he does 
    C. how it is  D. what it is
  8. – ______ that he managed to get the information?
    – Oh, a friend of his helped him.
    A. Where was it B. What was it
    C. How was it D. Why was it
  9. It was how the young man had learned five foreign languages ___ attracted the audience’s interest.
    A. so that    B. that   
    C. what    D. in which

答案:

  1. B
  2. D
  3. C
  4. C
  5. D
  6. A
  7. D
  8. C
  9. B

倒装

(一)理解

  1. No decision will be made about any future appointment until all the candidates have been interviewed.
  2. It was announced that only when the fire was under control would the residents be permitted to return to their homes.
  3. Not until the motorbike looked almost new did he stop repairing and cleaning it.
  4. Only when I left my parents for Italy did I realize how much I loved them.
  5. Only if you eat the correct foods will you be able to keep fit and stay healthy.
  6. Bill wasn’t happy about the delay of the report by Jason, and neither was I.
  7. Little did he realize that we were watching his every move, so he seemed to be going his own way in this business.
  8. If Joe’s wife won’t go to the party, neither will he.
  9. Strange as it might sound, his idea was accepted by all the people at the meeting.
  10. – My room gets very cold at night.  — So does mine.
  11. —Did you see who the driver was? —No, so quickly did the car speed by that I couldn’t gat a good look at his face.
  12. So successful was her business that Mary was able to set up new branches elsewhere.
  13. — How was the televised debate last night?   — Super! Rarely did a debate attract so much media attention.
  14. So much homework did we have to do that we had no time to take a rest.
  15. –It’s burning hot today, isn’t it?   — Yes, So was it yesterday.
  16. Never in my wildest dreams could I imagine these people are living in such poor conditions.
  17. So much homework did we have to do that we had no time to take a rest.
  18. -It’s burning hot today, isn’t it?   – Yes, So was it yesterday.
  19. -I reminded you not to forget the appointment. – So you did.
  20. At the foot of the mountain lies a village.
  21. In the dark forests lie many lakes, some large enough to hold several English towns.
  22. -Did Linda see the traffic accident?-No, no sooner had she gone impossible now does seem possible.
  23. I’ve tried very hard to improve my English. But by no means is the teacher satisfied with my progress.
  24. -Maggie had a wonderful time at the party. 
    -So she did, and so did I.
  25. Quiet student as he may be, he talks a lot about his favorite singers after class. 
  26. Try as she might, Carolina couldn’t get the door open.
  27. Not only did they bring snacks and drinks, but they also brought cards for entertainment when they had a picnic in the forest.
  28. Not only is the teacher himself interested in football but all his students are beginning to show an interest in it.
  29. Hardly had he got into the room, when the telephone rang.
  30. On the wall hang two large portraits.

(二)选择

  1. It was only when I reread his poems recently _____ I began to appreciate their beauty. 
    A. until  B. that  C. then  D. so
  2. Only when I left my parents for Italy _____ how much I loved them.
    A. I realized        B. I had realized   
    C. had I realized    D. did I realize
  3. It was announced that only when the fire was under control ___ to return to their homes.
    A. the residents would be permitted   
    B. had the residents been permitted
    C. would the residents be permitted   
    D. the residents had been permitted
  4. Not until the motorbike looked almost new  ______  repairing and cleaning it.
    A. he stopped    B. did he stop     
    C. stopped he      D. he did stop
  5. Bill wasn’t happy about the delay of the report by Jason, and _____.
    A. I was neither B. neither was I
    C. I was either D. either was I
  6. Little _____ that we were watching his every move.
    A. he realized      B. he didn’t realize
    C. didn’t he realize  D. did he realize
  7. _____, his idea was accepted by all the people at the meeting.
    A. Strange as might it sound
    B. As it might sound strange
    C. As strange it might sound
    D. Strange as it might sound
  8. -My room gets very cold at night.     
    -______.
    A. So is mine      B. So mine is   
    C. So does mine  D. So mine does
  9. -Did you see who the driver was?
    -No, so quickly ______that I couldn’t get a good look at his face.
    A. did the car speed by 
    B. the car sped by 
    C. does the car speed by 
    D. the car speeds by
  10. I have been living in the United States for twenty years, but seldom ____ so lonely as now.
    A. have I felt  B. I had felt 
    C. I have felt  D. had I felt
  11. -How was the televised debate last night? 
    -Super! Rarely ______ so much media attention.
    A. a debate attracted
    B. did a debate attract 
    C. a debate did attract
    D. attracted a debate
  12. -I reminded you not to forget the appointment.
    -_______.
    A. So you did    B. So I do not   
    C.  So did you    D. So do I
  13. At the foot of the mountain______.
    A. a village lie    B. lies a village   
    C. does a village lie  D. lying a village
  14. ____ I come earlier, I would have avoided this embarrassment.
    A. If  B. Have  C. Had  D. Did

答案:

  1. B
  2. D
  3. C
  4. B
  5. B
  6. D
  7. D
  8. C
  9. A
  10. A
  11. B
  12. A
  13. B
  14. C

省略

(一)理解

  1. Your uncle seems to be a good driver; even so, I wouldn’t dare to travel in his Car.
  2. — What should I do with this passage?  —-Find out the main idea of each paragraph.
  3. —The boys are not doing a good job at all,are they?  —I guess not.
  4. One of the sides of board should be painted yellow, and the other white.
  5. The boy wanted to ride his bicycle in the street, but his mother told him not to.  
  6. —Do you think it’s going to rain over the weekend?  —I believe not.
  7. —How long has this bookshop been in business?  —Since 1982.
  8. There’re so many kinds of tape-recorders on sale that I can’t make up my mind which to buy.
  9. Last summer I took a course on how to make dresses.
  10. He doesn’t know whether to stay or not.
  11. If you are planning to spend your money having fun this week, better forget it-you’ve got some big bills coming.

(二)选择

  1. One of the sides of the board should be painted yellow, and ______.
    A. the other is white 
    B. another white 
    C. the other white 
    D. another is white
  2. The boy wanted to ride his bicycle in the street, but his mother told him____. 
    A. not to  B. not to do 
    C. not do it  D. do not to
  3. -Why didn’t Tom give you one of his paintings?
    -I didn’t want one, but he would have given me one if I _____.
    A. do  B. would  C. will  D. had
  4. I am very sorry that I can’t go with you, but I really wish _____.
    A. go  B. going  C. to  D. went
  5. -Another hot day, _______?
    -Yes, how I wish it were raining. It hasn’t rained for two months.
    A. isn’t it  B. doesn’t it 
    C. aren’t it  D. is it
  6. He made the suggestion that they ______ a meeting at once.
    A. held  B. hold  C. to hold  D. holding
  7. He told me ____ the hurricane was on its way and ______ everything was ready.
    A. that, 不填  B. 不填,不填 
    C. 不填,that  D. that, which
  8. _______ Paul received six more votes in the last election, he would be our chairman now.
    A. Was  B. Had  C. Would  D. Were

答案:

  1. C
  2. A
  3. D
  4. C
  5. A
  6. B
  7. C
  8. B

插入语

理解:

  1. Who do you suggest be sent to work there?
  2. Your performance in the driving test didn’t reach required standard, in other words, you failed.
  3. Helen was much kinder to her youngest son than to the others, which, of course , made the others envy him .
  4. The companies are working together to create what they hope will be the best means of transport in the 21st century.
  5. The companies are working together to create what they hope will be the best means of transport in the 21st century.
  6. Mum is coming. What present do you expect she has got for your birthday?
  7. Nowadays, a large number of women, especially those from the countryside, work in the clothing industry.
  8. In April 2009, Greg Perry accepted the first annual Heart of Green Local Hero Award, for his work to develop, with his high school students, the Green Dream and the Ultimate Green Classroom.
  9. His performance, if not better than, is as good as we expected.

选择:

  1. ____ be sent to work there? (2002上海)
    A. Who do you suggest  
    B. Who do you suggest that should
    C. Do you suggest who should  
    D. Do you suggest whom should
  2. Your performance in the test didn’t reach the required standard, ____, you failed.
    A. in the end   B. after all   
    C. in other words   D. at the same time

答案:

  1. A
  2. C

写作:

① 他需要什么?
② 你认为他需要什么?
③ 能否告诉我你认为他需要什么?

答案:

① What does he need?
② What do you think he needs?
③ Can you tell me what you think he needs?

反意疑问句

(一)理解

  1. He comes late sometimes, doesn’t he?
  2. When you’ve finished with that book, don’t forget to put it back on the shelf, will you?
  3. I’ m sure you’ d rather she went to school by bus, wouldn’t’ t you?
  4. Sarah had her washing machine repaired the day before yesterday, didn’t she?
  5. We forgot to bring our tickets, but please let us enter, will you?
  6. There was a loud scream from the backstage immediately after the concert ended, wasn’t there?
  7. Bill’s aim is to inform the viewers that cigarette advertising on TV is illegal, isn’t it?
  8. I don’t suppose anyone will volunteer, will they?
  9. -You haven’t been to Beijing, have you?  
    -No, I haven’t. How I wish to go there!
  10. -Wasn’t it Dr Wang who spoke to you just now?    
    -Yes, it was.
  11. If you want help -money or anything, let me know, will you?
  12. It’s a fine day. Let’s go fishing, shall we?

(二)填空

  1. Bill’s aim is to inform the viewers that cigarette advertising on TV is illegal, _____?
  2. There was a loud scream from the backstage immediately after the concert ended, _____?
  3. I don’t suppose anyone will volunteer, _________?
  4. Sarah had her washing machine repaired the day before yesterday, _____?
  5. I’m sure you’d rather she went to school by bus, _____?
  6. You didn’t use to like him much when we were at school, _______?
  7. There is no light in the dormitory. They must have gone to the lecture, ______?
  8. We forget to bring our tickets, but please let us enter, _____?
  9. -Alice, you feed the bird today, _______?  -But I fed it yesterday.
  10. When you’ve finished with that book, don’t forget to put it back on the shelf, _____?
  11. She never tells a lie, _______?

答案:

  1. isn’t it
  2. wasn’t there
  3. will they
  4. didn’t she
  5. wouldn’t you
  6. did you
  7. have they
  8. will you
  9. will you
  10. will you
  11. does she
Welcome to menglish.cn